Välkommen till förorten!

Det är inte roligt att bo i förorten. Men var ska man bo? Är alternativet att ge upp karriär och liv och flytta ut på landsbygden. Att flytta närmare stan är inget alternativ.

I annars relativt lugna Högdalen har det på senaste tiden förekommit många våldsdåd. Kvinnor blir nersparkade och misshandlade av ungdomsgäng när de går hem från tunnelbanan. Misshandel mellan rivaliserande knarklangare som skriker ”Högdalen är mitt! Stick härifrån!” mitt framför chockade barn.

Igår var det ännu en mörk dag i Högdalen. En galning knuffade en man framför tunnelbanan vid två-tiden. Några timmar senare hittas en man mördad i en lägenhet. Nu är tre män anhållna och misstänkta för det mordet. Jag tror att det inte dröjer länge innan Polisen identifierat tunnelbanemannen och tar honom också.

 Det är en klen tröst att de åker fast. Det kanske gör denna söderförort lite lugnare ett tag. För det kommer säkert fyllas på med nya idioter till betongdjungeln.

Det är inte längre med stolthet jag ställer mig upp och säger att jag är från Högdalen. Vilken tur då att man har Bandhagen som postort. Det låter väl lite mer som en idyll fortfarande. Men sanningen är att det nästan är ännu värre där. Det har bara inte nått tidningarna än!

Welcome to the jungle!

6 svar till “Välkommen till förorten!

 1. En klen tröst – men våldet är överallt. Och i alla samhällsklasser. Jag har läst en fantastiskt bra bok som heter ”how we know what isn’t so” som du faktiskt måste låna. Jag kan teasa lite med att den handlar om statistik (så du kanske har läst den).
  Och – med bakgrund av den – så tror jag att du ser Högdalsvåldet mer än annat våld. Och då känns det som mycket. Precis som ”sanningen” att våldet ökat i USA senaste 20 åren. Det har det inte gjort – i alla fall inte i den utsträckningen som folk påstår. Det som däremot har ökat är mediebevakningen av våldet. I kampen om tittarna så säljer våld, så man letar upp allt man hittar. Och då känns världen mer otrygg.
  Att flytta närmare stan hjälper inte – samma våld där, att flytta ut i skogen hjälper såklart, men det har sina andra nackdelar.

 2. Jag vet, men när våldet är runt knuten så blir det så påtagligt…

 3. Jag förstår känslan, tro mig. Speciellt när man har barn i den ålder som ni har.

  Jag kan bara inte låta bli att fortsätta att tjata 😉

  Om du blir nerslagen när du joggar så kommer jag att uppleva hotbilden som väsentligt större. Det kunde ju lika gärna varit jag.

  Men har det verkligen blivit farligare för det?

 4. tveksamt… men att hotet är större i Högdalen än i landsbygden är klart. Det ska inte behöva vara så heller…

 5. Nej – där är vi riktigt överens!

 6. Fruktansvärt och sjukt är vad det är.

  Har varit mycket skit i Kalmar också på sistone. Men kanske är som Nix säger, det är mer mediebevakat och blir på så vis mer synligt.

  Man får inte tänka för mycket på det, då vågar man till slut inte gå ut…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s