Fartlekstusingar

Trött och stel i kroppen var utgångsläget för dagen när det var fartlek på programmet… Jag gillar inte det spontana i fartleken… Jag har funderat på vad det kan bero på och har kommit fram till att det har med analyserbarheten att göra… Det är svårt att analysera spontanitet… Farteken skulle fokusera på lite längre perioder i högre fart. 

Idag började jag med att värma upp i två kilometrar i 5:35-fart. Jag kortade av uppvärmningen för jag hade på känn att rundan skulle bli lite kort och jag tycker att det räcker med 2km uppvärmning för mig.

När det sedan var dags för ”leken” börade med en km i 4:40. Sedan en långsammare i 5:35. Därefter 4:35 i en km följt av en lugnare km i 5:45. Efter det sprang jag en snabbkilometer på 4:30 följt av en 5:40. Lyxigt att avsluta med en km i lugn fart 😉

Nedvarvningen gick i 5:30-fart i två kilometrar till jag blev omsprungen av en annan löpare… Åhhh… Det sved… Jag tröstade mig med att han inte var på väg hem efter ett tufft fartlekspass utan säkert bara ute på en kort 5km-runda… Hursomhelst avslutade jag den sista kilometern med att haka på honom och jag avslutade passet med en 4:50-km.

Passet blev mycket riktigt en km kortare än vad som var avsatt i schemat… Jag funderade allvarligt på att ta en runda till runt kvarteret bara för att samla ihop km. Men det fick räcka för denna gång…

En intresssant iaktagelse under passet var en stor grupp som var ute och sprang tillsammans i Gubbängen… Vi pratar TSM-stor… Jag kom inte i närheten av dem men det så ut som minst ett 50-tal… Spännande… Drogdealarna i slummen har mutat in sina områden… Och det känns som om de inkräktar på mitt… Gubbängen är mitt revir… Gubbängen’s my hood!

6 svar till “Fartlekstusingar

 1. Du är inte tillräckligt spontan, helt enkelt 😉

  Nej, jag gillar egentligen inte heller fartlek – av samma anledning skulle jag gissa. Men det är rätt praktiskt i stadsmiljö – eftersom man ibland tvingas stanna när man egentligen inte vill det.

  Egentligen vill jag köra tunga tusingar – men jag vågade inte riktigt med tanke på tidigare sjukdom. Var till och med osäker på om det ens skulle bli kvalitet idag – men uppvärmningen gav svaret.

 2. Härligt svar dessutom… Stadslöpning är ofrivillig fartlek… Det är egentligen kul att springa fort under kortare sträckor och varva med långsammare… Men det ultimata är intervalllöpning tycker jag… På bana också för jämförbarheten mellan intervallens skull…

 3. En fråga, kan tusingar ersätta fartlek? Är det isåfall bättre?

 4. Jag vet inte… förmodligen inte bättre överlag. Isåfall borde inte fartlek finnas… men jag har svårt för det.

 5. Angående frågan om tusingar kan ersätta fartlek och om de är ”bättre” än fartlek:

  Kolla in ett inlägg av Szalkai, ‘På inrådan ett tusingutlåtande…’ på följande sida

 6. Spännande… Detta ska jag läsa när jag kommer hem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s