Håll Stilen RW-recension

I Runner’s world nr 1 2008 är artikeln Håll Stilen publicerad. Artikeln är skriven av Jonas Fredén.

Den senaste tiden har ett par listor om de mest skiftande slag publicerats på denna, och andra, bloggar. Nu har alltså den ärade löpartidningen Runner’s world följt efter och publicerar en lista över de sju viktigaste punkterna för att få ett bättre löpsteg. Jag tycker att listan är så pass bra och tänkvärd att den är värd att tas med i ett inlägg här. Vad tycker ni om listan? Finns det punkter som borde finnas med?

1. Bli av med fett på kroppen
Det är de extra kilona på kroppen som om de bantas bort ger en lättare kropp och därmed blir löpsteget lättare. För att uppnå detta är rådet i artikeln att man ska dubbla mängden i träningen. Tipset är att ta milspåret iställlet för 5km-rundan. Och istället ska man gå långa bitar av passet. Nu är detta inte något alternativ för mig. Jag skulle alltså sprungit ett marathon igår om jag skulle följa det tipset. Och 100km per vecka är inget alternativ för mig. Jag får nog börja i andra änden och dra ner på godbitarna på kakfatet.

2. Förbättra ditt seende
Man ska studera hur andra springer och särskilt sig själv. Rådet är att låta någon spela in sitt löpsteg och analysera. Jag efterlyste löparkliniker där man kan få hjälp för detta. Jag skulle gärna betala lite för den tjänsten men skulle föredra att det arrangeras inom TSM.

3. Förbättra din känsla
Det är kroppshållningen i löpningen som är viktigt. Hur höften skjuts fram och blicken höjs. Det ska kännas som om man springer i nedförsbacke. Jag brukar likna hållningen vid att man springer med underlivet först. Som om man blir dragen i ett snöre fastsatt i byxlinningen… Eller något sånt.

4. Förbättra din teknik 
Kort sagt. Framfotalöpning. Glidande löpstil med fotisättning under kroppen. SUPERVIKTIGT!

5. Förbättra din hållning
En övning som bidrar till att hitta rätt hållning i löpsteget presenteras. Det liknas vid en sprinters löpsteg som kan användas. Liknar en av övningarna i Mäster Szalkais löpskola på web-TV på Marathon.se.

6. Förbättra din rörlighet 
De allra flesta är ganska dåliga på att stretcha. Men under denna punkt står det att om du inte stretchar så ska du i alla fall försöka stretcha höftböjarmuskeln. Om höftböjaren är för kort hämmar det ditt löpsteg i och med att du inte kan fullfölja ditt löpsteg.

 7. Hitta ditt centrum
Det är viktigt att inte sträva framåt i löpningen. Det är emot naturen att inte göra det. Men ett framåtsträvande ger ofta felaktigt löpsteg och kroppshållning. Istället ska man känna att man står still och springer på stället. En känsla som med fördel övas upp på löpband.

Om man har dessa punkter i sitt medvetande vid träningarna och har en fokusering på tekniken under passen så kommer det att generera ett mer naturligt löpsteg. Kort sagt: Ett tekniskt bättre löpsteg, ger en högre fart. Ceteris paribus.

13 svar till “Håll Stilen RW-recension

 1. Ja, vad ska man säga… en riktigt bra lista helt enkelt.

  Om jag måste lägga till något så är det nog att träna, träna och träna. Givetvis med ”rätt” teknik.

  Sen tror jag att det inte finns någon teknik som passar alla utan man måste hitta sin egen variant, men bara för det tror jag inte att det finns tips som alla kan ta del utav. Det gäller att hela tiden hålla ögon och ögon öppna, man kan alltid snappa upp något. Det är ju det som gör bloggläsning så kul 🙂

  Ska testa det där med ”underlivet först” nästa gång! 😉

 2. Gör det… Jag brukade byta ut underlivet mot en mer specificerad kroppsdel, men man vill ju vara lite fin i kanten… 😉

 3. Jag gillade också den där artikeln. Försökte applicera några av teknikerna vid en kort uppvärmning på löpband. Gick sådär :-).
  Skrattade mig halvt fördärvad när jag testade punkt sju och tittade mig i spegeln. Påminde om en synnerligen baktung ekorre.

 4. Okej, då vet jag precis, nästan 😉

 5. Jag gillar punkt 7. Den hjälpte faktiskt mig att komma mer rätt i steget. Och rackarns vad fort det går då!

 6. Det är nog en undervärderad punkt för många. Jag kan känna att man matar på och matar på när man ska springa ”fort” och sen tar man det lite lugnare och nästan bibehåller samma fart bara för att man inte strävar framåt i samma utsträckning…

 7. Jag har haft ont i ryggen till och från och testade att vicka fram bäckenet under mitt långpass i söndags. Det resulterade i ännu ondare i ryggen. Jag springer ganska upprätt och ryggontet kommer från för korta hamstringsmuskler och ostretchade sätesmuskler… men jag får väl testa på kortare streckor. Älskar listor – i all former. Kul att följa din blogg – du har grymma tider!

 8. Kul att du hittat hit!

  Tråkigt att du haft ont i ryggen. Det är banne mig inte roligt. Hoppas att stretching fungerar! 😀

 9. att filma sig själv är verkligen hur bra som helst (har gjort det mycket inom skidåkningen och oj vad förvånad man blir). att springa och kolla på sig själv i skyltfönster är inte alltid jättebra!

 10. Jag har hittills inte lyckats se någonting i ett skyltfönster…

 11. Näää… Det ger inte direkt löpsteget rättvisa. Plus att man kan springa rakt in i stolpar. 😉

 12. Och hur resultatet av en stolpträff blir har vi lärt oss på TSM…
  Intressant lista tycker jag! Det låter ju så lätt när man läser om det, men att få fram höften, sätta tyngdpunkten rakt under kroppen och inte sträva framåt är verkligen inte det lättaste! Dessutom ska man ju komma ihåg att springa och helst hålla tempot också 😉

 13. It’s not supposed to be easy, it’s supposed to be hard. If it was easy, then anybody could do it…

  Tom Hanks i Tjejligan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s