Skofetischism

Ja, jag erkänner….

Jag ÄR perverst förtjust i skor. Löparskor alltså… Jag kom på mig själv bli exalterad av tanken att Karin varit och köpt nya skor…. Jag törs inte ens tänka på Allans Newton, som han ännu inte tagit med till omklädningsrum 6 och visat upp.

  

Jag har två par som jag alternerar mellan… Ett par stadiga Nike Air Triax Structure +10 som jag köpte på Runners Store två dagar innan Lidingöloppet. De är sjukt stabila och känns perfekta på alla sätt och vis…. Förutom att jag har fått blåsor av dem från dag 1. Jag var tillbaka på RS och pratade med dem och de sa att blåsorna skulle lägga sig… Pyttsan… Jag har konstant blodblåsor på högerfoten och har haft det sedan september… Det märkliga är att det inte gör ont…

Mitt andra par är ett par Reebok Premier Trinity KFS II som jag fick i julklapp av mig själv… De är lättare än Nike skorna men sitter som handen i handsken… Trivs jättebra i dem, men jag har en teori om att mitt knä inte blir bra av den skon så jag kommer att låta dem skorna stå i garderoben ett tag…

 Nu kommer vi till det riktigt perversa delen i detta blogginlägg… Jag vill se era skor… Eller det minsta ni kan göra för mig är väl ändå att berätta vilka skor ni använder och hur de fungerar för er… Please!

47 svar till “Skofetischism

 1. Åh, skor 🙂 Hämtade ut mina nya igår ju; Asics Gel Kayano. Ska provas i em, återkommer med rapport!
  (och när lönen kommer blir det ett par lättvikts-skor också, hurra!)

 2. Kör mest med lätta skor och framfotalöpning. Dessa två alternerar jag mellan just nu:

  De funkar bra, och det känns att vaderna blir starkare för varje pass i dem 🙂

 3. Tja, du vet väl redan, men okej då – från en skofetischist till en annan:

  Normalskon är Adidas Cushion.
  Till detta en Adizero lättviktare för att få lite extra fart ibland.
  Dessutom såklart ett par dubbskor – just nu Icebug Pytho.

  Tidigare har jag hunnit igenom ett par mizuno, ett par adidas med proneringsstöd och ett par Asics Arctic.

 4. Har bara varit kär i en sko, Asics Gel Kayano. Kört både generation 12 och 13, men trots min kärlek till skon vet jag inte om jag ska ge dem en 3:e chans eller om jag ska testa att varva in en annan sko.

  Den enda skobutiken värd namnet här (med experter och personal som vet vad de snackar om) har bara asics och saucony).

  Så Mats, gick du igång nu?

 5. Jag är även barnsligt förtjust i skor och har en drös.

  Just nu kör jag Nike Air Zoom Elite III blandat med DS Racer.
  Men jag har ett par stadiga New Balance 767 som kommer fram väldigt sällan. Jag har även ett par Nike Free 5.0 som jag har sprungit ett par få korta pass i för känna på det.

 6. Bra tråd! 🙂

  Jag köpte ett par Asics Gel Nimbus 9M igår eftersom mina Brooks Adrenaline GTS är alldeles för gamla. Har även ett par Asics DS Trainer 13 som lättvikts/tävlingsko. Har också slitit ut ett par Saucony ProGrid Omni 6 (på ovansidan!) som jag annars trivdes bra i.

 7. I en tråd (initierad av Nix) på löparforum uppger jumper sina skokostnader under tre år till 3400 kronor. Han har fem par, varav alla är i bruk. De två första säger han sig ha köpt ”second hand”, vilket någon hävdar är både snålt och dumt. Jumper ger dock svar på tal. Tildo tycks bråka med jumper, men stöder i själva verket sin vän med konstruktiva motfrågor, en metod som rekommenderas till alla ”dubbelnickare”:

  ”Nej X. Nu tänker du nog lite för fort. Second hand behöver inte betyda begagnat, i varje fall inte (som den fördomsfulle lätt tänker) mycket begagnat. Våren 2005 köpte jag på Myrorna ett par Asics Cumulus och ett par Nike Pegasus för ungefär 100 kronor. Båda paren passade i storlek och var till synes oanvända. Med de förra har jag sprungit två och ett halvt Lidingölopp och med de senare ett och ett halvt Stockholm Marathon. Asics-skorna är de skönaste tungviktsskor jag haft och fortfarande har, vilket väl motsäger omdömet ”dumt”. Mot omdömet ”snålt” talar mina övriga, helt normala skoköp. Fördelen (förutom priset) med secondhandköp av löparskor är att de kan provas under riktig löpning utomhus. Passar de inte lämnar man tillbaka dem. Nackdelen är att man då förlorar någon hundralapp.
  Jag varken rekommenderar eller avråder från att köpa skor i andra hand. Sannolikheten att göra sådana fynd som jag är så liten att hela frågan egentligen är ointressant. Det är de (delvis begagnade) skorna på labb och stores som gäller”.

  ”Vadå, ”delvis begagnade skor på labb och stores”??”

  ”Tänk själv Tildo. Sist jag var på löplabbet i Stockholm, provade jag ett halvdussin par skor i båda affärerna. Svettades på löpbandet en god stund i varje par. Samma sak på Runners. Inte tror du väl att dom slänger skorna, när nån har provat dom. Nej, dom åker ut och in i kartongerna. Ut och in, dag efter dag, månad efter månad. Många skitiga fötter hinner lubba i pjucken, innan dom reas ut på höstkanten. Man får ju till och med lämna tillbaks skor, som man köpt, bara man inte har sprungit med dom ute så det syns. Nej, tro mej Tildo, om du vill ha fräscha dojor får du hänga på låset när dom nya modellerna kommer in”.

  ”Du skojar väl?????”

  ”Nej Tildo! Om sådant skojar man inte. Jag köper bara skor som luktar färskt”.

  ”Jaha… och dina gamla berömda Asics Cumulus och Nike Pegasus? Hur luktar dom?”

  ”Eftersom du frågar: Pegasusen luktar maratonsvett medan Asicsen luktar Lidingögyttja. När jag köpte dem av Frälsningsarmén doftade däremot båda paren som nya, vilket de förmodligen också var. Om de legat i snygga kartonger på Löplabbet eller Runners Store och sålts av unga spolingar i slimmade trikåer, så hade de dugt till och med åt X och tant Snörp. Bilköpare brukar tala om den typiska ”nybilslukten”. Det är likadant med nya löparskor. Man känner igen dem på doften av kinesiska barnarbetare. Någon (jag tror det är jag själv) har påpekat, att en fungerande andrahandsmarknad kräver en livlig förstahandsmarknad. Ett utbud av oanvända secondhandskor förutsätter dessutom ett antal missnöjda skoköpare, vilket finns. Misslyckade skoköp upptäcks ofta alltför sent och jakten på den perfekta skon lämnar en hel del spill. Hur många har inte ett eller annat par nya löparskor stående på hyllan, utkonkurrerade av bättre alternativ. Förutom skopriset och antalet misslyckade eller alternativa köp, beror kostnaderna för löparskor på skornas livslängd, ett gammalt ämne för heta diskussioner. Själv har jag nu fem par löparskor, vilket mest beror på att de äldsta ännu är i bruk. De två par, som just haft sina ”fifteen minutes” på detta forum, är alldeles för gamla och har gått alldeles för långt om man ska tro skofabrikanter och försäljare. Skornas vetenskapligt framtagna superdämpning och superstabilitet har säkert försvunnit, men jag fortsätter att springa i dem då och då, så länge de känns sköna och inte är snednötta. De få skador jag fått kan inte med någon logik tillskrivas denna ovana”.

 8. Fy fan vilket pervo du är. Jag ska anmäla dig.

 9. Det här löparporr… Skönt att höra att jag inte står ensam i min fetischism… Alla (utom Allan 😉 ) visar upp perverterade känslor för skorna.

  Och Tack ”anonym” som är Jumper… Det var en härlig kommentar som skulle kunna fungerat som ett gästblogginlägg… Och jag tror jag läst motsvarande historia på Puls någon gång. Kan det vara så?

 10. Jodå jag minns tråden på Puls angående begagnade skor. Den var lite humor =)

 11. jo… Det var ofta roligt…

 12. Ja, Tildo kan få verkligen få den ordkarge att babbla. Jag brukar kalla henne mitt munlavemang.

  Till utläggningarna från i höstas kan läggas en kommentar om mina favoriter bland de fem paren. De heter ”Adistar Comp 4” och väger 240 gram. Med dem på fötterna blir jag 15 sekunder snabbare per kilometer. Nästa steg för att kompensera ålderdomssvagheten blir ”dagsländor” (Nike Mayfly) eller sockeplast.

 13. Okej,jag skojade givetvis.
  Jag ska skoporra lite strax på min egen sida.
  Ska bara fota alla mina darlings först. Och smekas lite med dem.

 14. Jag tror på sockeplast… 😉

  15sek snabbare per km… Det är rejält… man kanske ska testa ett par lågviktare… 😉

 15. mmm Allan… Det var väl det jag misstänkte. Du är den störste skofetischisten av oss alla… 😉

 16. Ja, Masse, som jag skrev, hittade jag dialogen på ”LöparForum” (puls.se) i höstas. En annan dialog (mellan snitsaren och löparen) om samma berömda två par löparskor lär finnas i ”snitsarens” brevlåda, men då det ryktas om att han öppnat en blogg, gissar jag att han tjyvhåller på allt sitt material. Dialogformen är för övrigt ofta använd i litteraturen för att locka fram sanning. Platon har prövat knepet liksom Allan (se blogg).

  Nej, Masse, jag är varken jumper, Tildo, snitsaren, löparen, Oddvar Moen eller farbror Steffe.

 17. okej… då vet jag… inte…

 18. Enligt uppgift lär ”jumper” inte vara något annat än fusionen av ”snitsaren” och ”löparen”. ”Tildo” är energin som frigjordes vid sammansmältningen. Ponjatno?

 19. Okej… Det låter avancerat… Hur kan man vara flera personer på samma gång… Å andra sidan är jag Mats, Masse och MGK…

 20. Nu tror jag poletten trillade ner. Att Masse och MGK bara är delvis samma person, vet alla som följt denna blogg parallellt med LöparForum. Masse är sju tunnor busigare. Ett annat kännetecken är, att han alltid avslutar sina inlägg på engelska, om så bara med ett ”Please”. Denna raffinerade finess (som jag just upptäckt) skulle aldrig den återhållsamme MGK våga sig på.

  Det var för övrigt länge sen MGK syntes till. Har han varit på löparforum sedan den berömda ”Kalla-tråden”?

 21. Näää… jag har inte varit där sedan dess… Ett blogginlägg om LöparForum kommer snart på en blogg nära dig.

  MGK är Masse.. Jag hade på min förra blogg namnet MGK… Men av någon anledning fick jag Masse som namn här… Men det är samma sak med Niklas och Nix…

 22. Åhhhh… skoooooooor….

  Började min karriär med ett par Puma Complete Tenos III, som raskt fick sällskap av ett par i version IV. Stabila, men protationsstöd. Jag älskade dem. Nej, jag älskar dem fortfarande, men vi springer inte ihop längre. Känner mig som en järnskodd häst i dem.

  Jag har två nya älsklingar. Fina lätta mjuka New Balance 902 i turkost för de lite längre passen http://www.marathon.se/images/upload/NB-W-902.jpg

  …och så, här känner jag hur pulsen stiger i upphetsning, mina älskade krokodiler, illgröna Asics Gel DS Racer när det är fart som gäller http://www.runnersstore.se/Graphics/Articles/300/630024.jpg

 23. Lysande… skor är ett kärt ämne för dig också tydligen.

  Tack…

 24. Just nu kör jag med Saucony Omni 6 Moderate och New Balance 1050, mestadels med Saucony-skorna men det händer att de gamla åker fram.

  Imorgon är det faktiskt tänkt att jag ska till Runnersstore och prova ut ett par lättare, snabbar, smidigare, snyggar, sexigare…. skor. 😉

 25. Jag ber om ursäkt. Jag ser att Masse i tidiga inlägg på denna blogg faktiskt hette MGK och redan då excellerade i engelska slutknorrar ofta till och med i kommentarerna. Rätt coolt! (Ska tipsa ”snitsaren” greppet, fast då får det väl bli ryska eller finska eller nujpraw).

 26. Asics DS Racer har en tendens att göra folk upphetsade, det är förståligt för de är underbara.

 27. jag är sjuk, bara så att du vet när du ska tycka synd om din gamla syster. Pneumoia. Sånt folk döööör av.

 28. Pneumoia, det låter otäckt!

 29. Åh, lycka! 🙂 De nya skorna har varit ute på sin första runda och det var helt underbart! Kärleken till Asics Gel Kayano består!!!

  Inom kort kommer skofamiljen att utökas med lättviktaren Asics DS Trainer som blir min tävlingssko. Men jag blev grymt sugen på att prova ett par DS Racer när jag såg dina fina skor, Fredrika! 🙂
  Är man löparnörd så är man, eller hur?!

 30. Det var det värsta… Inte konstigt då att du känner dig sjuk. Bra att du gick till doktorn…

  Jag har löparknä. Det har ingen dött av i mannaminne..

 31. Jag uppmanar alla att gå och läsa Allans redogörelse för sin skopark… Extremt angenäm läsning 😉

  http://runnershighandthelowestlow.blogspot.com/2008/02/shoe-report.html

 32. Kroniskt löparknä dödar inifrån. Be aware, be very aware 😉

 33. Jag lyckades inte lägga upp mina skor som länk här, så du får kika på min blogg istället.

  Kikade på Allans blogg och blir lite avundsjuk. Mycket vill ha mer 🙂

 34. Visst vill man ha fler skor… Jag kom på att jag har ett par Asics 1110 och ett par 2110 stående i garderoben också… väl utsprungna…

 35. Jag har frågat ”snitsaren” om lov att låna vad som finns i hans brevlåda om ”löparskor”. ”Tag skiten”, svarade han. I slutet av ”snitsarens” första intervju med ”löparen” kommer man in på det upphetsande ämnet, men om Masse är övermätt på löparskor kan han deleta smörjan. Samtalet ägde rum för ett knappt år sen. Enligt all dubbelgångarlogik kan man säga att det är jumper som pratar med sig själv:

  Och ditt närmasta mål?

  Att det ska bli barmark och torrt så jag kan snöra på mig mina sommar-Asics och dra iväg på fina stigen! ”Asics Cumulus” heter dom egentligen.

  Vad har du haft på fötterna i vinter då?

  Asics Gel 1100. Jag kallar dom vinter-Asics. Dom har gått långt mer än 100 mil nu!

  Vi har hört att man helst ska byta löparskor som använts så länge?

  Says who? Löparskotillverkarna? Dom påstår ju till och med att skor som stått för länge på hyllan inte får användas eftersom stötdämpningen försvunnit. Jag läste nyligen en artikel av nån ortopedsnubbe som sa att allt sånt var nys. Han hade forskat och sett att dom dyraste skorna med specialframtagen superstötdämpning gav mest skador. Han förordade skor med platta tunna sulor. Typ barfota!

  Nu skojar du?

  Seriously! Han menar att stötdämpning och upphöjda fotvalv i skorna gör att fotsulan inte känner av trycket mot marken och därför ger fel signaler till hjärnan som sen ger fel signaler till alla inblandade muskler från ryggen och ner till tårna med olika skador som följd. Gamla pjuck var bättre än nya om dom inte var snedsprungna.

  Så du behåller dina ”pjuck” ett tag till?

  Tills dom blir sneda eller faller sönder. Mina gamla Nike Pegasus, som jag köpte på Myrorna för några år sen, räcker nog hela karriären. Används bara på asfalt. Fortfarande som nya. ”Maratondojorna”, kallar jag dem.

  Nike Pegasus ? En segergudinna på en flygande häst? Är det det som är ”runners high”?

  Man kan ju alltid hoppas!!

  Asics då, vad betyder det?

  Det är ett sånt där anagram: ”Anima sana in corpore sano”!

  Brukar det inte heta ”Mens sana in corpore sano”?

  ”Msics”? Vem fan skulle köpa såna dojor? Mstislav Rostropovitj kanske!

  Springer han?

  Ett namn jag hört bara!

  Det är en världsberömd cellist*. Dessutom heter det ”akronym”. Ett anagram är ett ord, som innehåller samma bokstäver som ett annat, ehuru omkastade. Även en mening kan vara ett anagram på en annan. Specialfallet ”palindrom” blir likadant läst från båda håll.

  Whatever!

  ”En sund själ i en sund kropp”? Är det så du känner dig, när du, som du säger, ”snörar på dig dina Asics och drar iväg på fina stigen”?

  Jag svarar som Gunder Hägg: Spring själv gubbdjävel!!

  Du menar nog Artur Häggblad? Efter en vasaloppsseger ska ha besvarat landshövdingen Bernard Erikssons fråga, hur det kändes, med ett ilsket ”Åk själv gubbjävel”. Yttrandet har på senare tid även felaktigt tillskrivits såväl Tomas Wassberg som Ingemar Stenmark. När det gäller Häggblad berättas också att han vid ett annat tillfälle på en försynt radiofråga, om han hade någon att hälsa till, ska ha svarat: ”Åka skidor är ett hundliv. Jag önskar jag vore död. Hälsa till vem som helst!!”

  Whatever, whatever! Men seriously, Snirro. Spring själv! Du är ju gammal idrottsman. Vi har samma skonummer och nu tittar solen fram. Du lånar mina sommar-Asics så tar jag vinterpjucken! Jag kör ett lätt softpass idag. Häng på!

  Sa du softpass? Vill bara påpeka att en annan har gjort 55 på 400 meter. Take a close look at this face, man, because you won’t see it no more när vi lubbar där ute. Gubbdjävel!!

  *) Rostropovitj dog senare samma år.

 36. okej… det här var skrämmande bra på så många olika plan… Jag har ett råd…

  Skaffa en egen blogg så vi får läsa dialogerna på ett bättre ställe än mina kommentarer…

  Det är så jäkla genialiskt…

 37. Ja, jag förstår att Masse tyckte att det var lite för långt och för lite bilder på nya upphetsande skor. Snitsaren missar ju aldrig en chans att droppa sin kvasikunskap. Jag ska fråga snitsaren igen om hans blogg. Han har tydligen i ett förvirrat ögonblick öppnat en WordPress weblog och valt att kalla den ”Efteråt hos farbror Steffe”. Vilket jävla namn! Hans första och enda inlägg är ett ensamt frågetecken. Det verkar inte lovande.

 38. 1. Enligt uppgift på puls (se där) ska 100 gram lättare skor ge 2 % snabbare fart. Mina 120 gram lättare Adistar Comp skulle då ge 7-8 sekunder snabbare tid för mig per kilometer. Mina uppskattade 15 sekunder, skulle kunna bero på minspindelbensteori. Viktminskningen har större effekt om skon sitter på ett långt smalt ben. Tyngdpunktsförskjutningen och vridmomentsminskningen blir procentuellt större än på ett kort och tjockt ben.

  Det var allt om skor för denna gång.

 39. Det låter logiskt… Så borde det vara…

 40. Lysande inlägg! Stor underhållning! 😀

 41. Självlysande skoinlägg? Det skulle vara stor underhållning också…

  Vad är det för konstigt sken därborta? Det är bara Johan som är ute och springer med sina självlysande skoinlägg 😉

 42. Masse: Den var riktigt, riktigt dålig!!
  (och därför kul…!) 🙂

 43. Från sin sjuksäng (själv använder han ordet ”dödsbädd”) ber snitsaren om följande förtydligande:

  Bokstavsförkortningen ”MSICS” förekommer verkligen, om än inte som något skomärke. Dels står den för ”Manual Small Incision Cataract Surgery” och dels för ”Master of Science in Information and Computer Science”. Hur förkortningarna uttalas är dock oklart, men ”emsics” med den givna, skrivna varianten ”M6” är en inte alltför djärv gissning, varför det är oklart om det rör sig om en äkta akronym. Vissa, däribland snitsaren, hävdar att en sådan skall uttalas som ett ord så som bokstäverna står. GAIS är således en äkta akronym till skillnad från MFF och AIK.

  En förkortning som innehåller mer än en av ordens begynnelsebokstäver, exempelvis ”radar” (radio detection and ranging), är inte en akronym utan delvis ett slags ”teleskopord” (beträffande sådana se uppslagsverk). En ”rekursiv akronym” är en komplex form av akronym, som enkelt uttryckt innehåller sig själv. Ett exempel är ”GNU”, som samtidigt betyder ”GNU’s not UNIX”. En ”apronym” är en äkta akronym som givits en extra avsiktlig betydelse. ”GNU” sägs vara en sådan liksom till exempel ”KRIS” och ”BASIC”. En ”backronym” slutligen (ordet är i sig ett teleskopord bildat i engelskan av ”back” och ”acronym”) är en bokstavskombination, som fått sin uttydning först efteråt. Ett exempel på en sådan falsk etymologi är ”SOS” för ”Save Our Souls”, ”Save Our Ship” eller ”Send Out Succour”. Mer skämtsamma backronymer är till exempel ”NTO” för ”Nykter Till Onsdag” eller ”DBS” för ”Döden Bakom Styret”

  Här blir snitsaren tankfull och tillägger:

  När vi var små minns vi att lyckligt lottade gossar som hylls med cyklar av märket Crescent kunde fnysa: ”Monark, gjord av papper och bark”. Slagfärdiga monarkägare kunde då svara: ”Men ändå stark”. De flesta av oss skulle dock ha varit glada att ha något att trampa över huvud taget.

 44. En sjuk snitsares yrsel? Nää, en genial betraktelse…

 45. Ping: Skodd för skubb « jogg@bureborn

 46. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am
  experiencing troubles with your RSS. I don’t understand why I am unable to join it. Is there anybody getting the same RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s