Skämmes, tamejfaan!

Jag har några webbsidor som jag med jämna mellanrum läser och håller mig uppdaterad genom… En av dem är www.marathon.se. Där finns bland annat några bloggar, mitt träningsschema, och artiklar…

Idag tittade jag igenom den senaste tiden senaste artiklar och läste följande i denna artikel:

I helgen deltog ett 20-tal tränare med löparansvar i sina respektive klubbar i landets första löparutbildning i Svenska friidrottsförbundets regi.

ÄR DET SANT!!!

Läste jag rätt? Jo, det står landets FÖRSTA löparutbildning… Har det alltså dröjt ända till 2008 innan Friidrottsförbundet ordnat utbildning??? Fotbollförbunden utbildar årligen tusentals tränare i, jag tror det är 6 olika nivåer. Friidrottsförbundet har utbildat 20 tränare någonsin…

Vidare kan man läsa att:

Ämnen som togs upp var träningslära, fysiologi, olika skillnader i att träna kondition, löpskolning, teknik, spänst, hopp och stretchning. Vi gick igenom mycket alternativ träning och speciell styrketräning för löpare.

Tror jag det! Men när kommer näringsläran? Är det i steg 2, eller? Och när hålls den utbildningen? 2042?

Innebär detta vad jg tror det innebär? Innebär det att det runt om i landet bedrivs friidrottsträning av tränare som inte har någon tränarutbildning? Innebär det att dessa tränare kan ha felaktiga/farliga övningar i sin träningspärm? Kan i och för sig ge en förklaring till att ”farliga/olämpliga” stretchövningar görs efter TSM-passen varje söndag… Ingen är utbildad… Inte ens upplärd av någon som är utbildad!

Man hör ju att det är lång kö till friidrottträningarna och att klubbarna tvingas säga nej till barn som vill utöva idrotten… Det saknas inte föräldrar/ungdomar som engagerar sig för en idrott och ställer upp som tränare… Erbjud utbildningar i parti och minut till engagerade föräldrar så kanske, kanske, det löser sig bra i framtiden. Det är ju ingen tillfällighet att Stefan Holm tränas av pappa Johnny… Men är Johnny utbildad? De andra kända tränarna då? Har inte de utbildningar? Eller är det utbildningar från GIH eller något sånt som de har? Men man kan ju inte utbilda alla tränare på GIH…

Jag ställde för 3-4 år sedan upp som tränare i Högdalens AIS fotbollslag. Direkt fick jag en skrälldus med utbildningar som jag kunde välja och vraka mellan… Att friidrottsförbundet inte också gör det är en skam. SKÄMMES!!! Att Sverige fostrat så många fina friidrottare på den senaste tiden är något av en gåta…

Har jag fel? Argumentera gärna emot… jag avslutar med ord från träningsgurun Jack Daniels. ”You don’t want to be a coach that practises the coaching theory of the eggs against the wall… You take a basket full of raw eggs and throw them against a brick wall and hope that one of them won’t break”.

25 svar till “Skämmes, tamejfaan!

 1. Ingen åsikt än? Är det bara jag som är chockad? Nåja, så chockad är jag inte… mer överraskad

 2. Om man läser ”landets första….. i Svenska Friidrottsförbundets regi”, blir det mindre alarmerande? Tränarna kan ha gått på alla möjliga kurser och utbildningar utanför förbundets regi? Rubrikerna på ämnena säger inte heller något om kvaliteten? Eller är jag som vanligt för snäll i min läsning?

  Får fundera vidare under det långpass jag nu ska ut på. (Ska springa i lättviktsskor, ett test inför ett eventuellt Vällingby Marathon. (P-milen redan inbokad).

 3. I fotbollsvärlden utgår all utbildning från förbundet… Jag är läser väl artikeln med fotbollsögon.

  Ämnena som de läste på kursen är väl de delar som ska ingå… Men det saknas en del bitar känns det som.

  Sen känner ni ju mig… jag raljerar gärna lite extra… 😉

 4. Visst har vi ett antal duktiga friidrottare, men när det gäller medel- och långdistans har Sverige inte mycket att komma med. Mustafa Mohamed verkar vara den ende som står sig internationellt. Ta tex inomhus-VM, där kvaltiderna för 1500m och 3000m var 3.43 och 7.54. En svensk sprang under 3.40 2007. Ingen sprang under 8 min på 3000m 2007. Om det beror på tränarna eller att vi inte har tillräckligt många talanger vet jag inte, men nåt måste göras om vi vill ha svenska medaljer i dessa grenar.

 5. Bra inlägg… Jag tror som du (om jag tolkar dig rätt) att med talang kommer man en bit på vägen. Med rätt träning kan en relativt otalangfull komma lika långt.

  Framförallt måste de unga tas emot i klubbarna och börja träna…

 6. Ja. Träna. Träna löpning. Många barn blir nekade att få börja träna friidrott. Det är skandal!

 7. Ganska otydlig artikel men visst utbildas det många friidrottstränare runt om i landet, det är friidrottscentrum http://www.friidrott.se/kontakt/Friidrottscentrum.aspx som håller i utbildningarna.
  Om jag tolkar länken http://www.friidrott.se/utbildning/loptran/intro.aspx rätt så är det en ren löptränar utbildning dom precis dragit igång. Det var iaf på tiden.

 8. Det framgår inte riktigt bra i artikeln att det är ren löpartränarutbildning. Men det låter bra att tränarutbildningar hålls ändå…

 9. och kostlära ingå dessutom…

  Skandalen börjar minska… 😉

 10. Det är en skandal, även om den kanske inte når kvällspressens löpsedlar 😉
  Det står ju att till exempel att läsa att ”Thony Edelborg från klubben Solvikingarna i Göteborg var en av de nöjda deltagarna.
  – Jättepositivt att få nya infallsvinklar. Många av oss är inte utbildade tränare utan hjälper till med träningen för att vi brinner för löpning.” Med passion kommer man förvisso långt, men med kunskap kommer man längre. På ett säkrare sätt. Och ingen fotbollsklubb skulle komma på tanken att inte ha en utbildad tränare. You’ve got a point!

 11. Visst är det så! Men mest skandalöst är att barn nekas att få vara med i klubbar…

 12. Absolut! Vilket i längden ger att endast ett fåtal får plats, selektering redan i lågstadieåldern. Vart finns träningsglädjen och en kollektiv gemenskap då? Är det då konstigt att inaktiviteten hos barn ökar? Jag bara undrar…

 13. Men kön kan kringgås genom engagemang av vuxen…

 14. Så, vart börjar man?

 15. Med att skaffa barn… Bara den lilla detaljen…

  Men du kan bli tränare ändå om du vill… Spårvägen kanske? Eller varför inte Hammarby?

 16. Piece of cake… Får väl hitta någon med barn… eller kanske en man, till att börja med. Sen så 😉

  Hammarby??! (Jag är för övrigt kass på utövande av bollsport, men är desto bättre på att vara hejarklack på läktaren)

  Funderar på om jag ska engagera mig i jympalederi igen, men vet inte när jag ska få till det. Hade ett ”ungjympapass” 2001 och majoriteten av de tjejerna följde sedan med mig in på vuxenjympan 2002 🙂

 17. Jo, du kan ju göra som jag och hoppa över hela blöjstadiet och hitta någon med färdiga produkter… 😉

  Men Hammarby har även friidrott… Inte bara bollsport… Niklas! Ogillar du även Hammarby friidrott?

 18. Jag ska fundera på båda alternativen… 😉

 19. Å andra sidan har Görel-älsklingen delat min tränarroll i fotbollslaget och hon är inte heller bra på fotboll…

 20. (Hemma från långpasset nu. (28,4 km på 2:48)).

  Jag vet att det gått lite inflation i jumpers nostalgitrippar här på dessa bloggar, så jag ska inte fördjupa mig i barnfriidrotten på stenåldern. Jag håller gärna numera till på Vallentuna IP och förvånas över hur öde den ligger. I somras var höjdhoppsmattorna inte ens framme. Några barn som spontanfriidrottar ser jag aldrig. Vallentuna FK har ju lite träningskvällar för barn vår och höst, men det hade inte räckt åt mig i den åldern.

  I snitsarens blogg på sidan http://snitsaren.wordpress.com/snitsaren/ står att läsa om IK Kometen:

  Den hade runt halvdussinet aktiva medlemmar, de flesta bosatta på Storängsstigen i Stocksund. Varje helg om våren och hösten utkämpades klubbmästerskap i allt från pilkastning till orientering. Simning 50 och 100 meter arrangerades mitt ibland andra badgäster i Forsgrenska badet. Ett fotbollslag till Sankt Eriks-cupen lyckades klubben också skrapa ihop. Efter noll poäng och endast ett gjort mål på hela säsongen, lade dock Kometen svansen mellan benen och drog sig tillbaka för att fortsättningsvis koncentrera sig på sin huvudsyssla, riktig friidrott. Med pengar från amerikanskt lotteri inköptes tidtagarur, måttband och diverse kastredskap. Så småningom växte klubben i storlek och anseende och en bit in på 1960-talet hade de flesta friidrottstalanger i Stocksund och Danderyd sökt sig dit.

 21. Intressant! Tack Jumper 🙂 (bra fart i långpasset förresten, kul att vi var fler långpasslöpare i regnet idag) Man kanske skulle försöka dra igång en idrottsklubb då… Frånsett att jag saknar talang även för friidrott annat än långdistanslöpning i maklig fart.

 22. Men om du saknar talang och inte gillar bollsporter, och dessutom är inflyttad från landet, så verkar hammarbajjen vara HELT rätt för dig 😉

 23. Jag tycker för övrigt också att det är skandal! Men det utredde jag och Masse på passet idag, och ska jag skriva mera så blir det ädå bara upprepningar…

 24. Bra fart själv: 27 km på 2:11. Hu !!!

  När det gäller Kometen självdog klubben när medlemmarna kom i övre tonåren. Hade kunnat bli något om en vuxen entusiast tagit tag. T.ex Tureberg började väl som en kvartersklubb nån gång för länge sen, har jag för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s