Backpulsning

Jag har under de senaste dagarna ondgjort mig för att snön ligger djup i den backe som jag springer mina backpass i. Det har varit något som bara inte var möjligt att klara av. Backpass OCH djup snö… Men ju mer jag raljerade över den knepiga situationen, desto mer kände jag att det kanske vore lite coolt att testa om det funkade…

Jag satte av ut på en upvärmningsrunda med ett par våfflor i magen. (Jo, det gick bättre för mig än för Niklas). Tre jobbiga kilometrar… Benen var tunga efter långpasset i söndags. Men efter hand lättade det… i snitt höll jag 5:22-fart på uppvärmningen.

Uppvärmningens tredje kilometer slutar uppe där långbackintervallerna börjar. Det var snö där… Det hade inte plogats… Cirka 10cm snö på marken och jag var inte först att gå där. Några pulkspår fanns där också och jag trodde att det skulle gå lätt att springa i spåren… Tji fick jag! Det var rejält ojämnt i spåren och det gick snabbare att springa i orörd snö.

Iterationerna tog 1:[33, 37, 33, 38, 34], Längden på iterationerna har jag sedan tidigare anpassat till 333m. Nerför låg snittet runt 2:11. Maxpuls under iterationerna låg runt 180 spm. Vid normalt väglag ligger snitttiden för iterationerna på 1:20… Det ger en hint om hur kämpigt det var…

Det var klart görbart, men såå jä*la jobbigt. Varje steg släppte fästet och bitvis var det rejält ojämnt underlag. Jag är rejält glad och nöjd med passet… Det var en stapplande och tillfredsställd Masse som avslutade med 3km nedjoggning i ca 5:35-fart…

Vad är sensmoralen? Gunde sa att ”Ingenting är omöjligt, bara olika svårt”. Det är något att ta till sig… Detta samtidigt som Adidas kör med ”Impossible is nothing”

33 svar till “Backpulsning

 1. HÄRLIGT! 🙂
  Bra kämpat i snön och backen! Jag blir alldeles löparlyrisk av att läsa om din bravad och vill göra samma sak. Coolt!

 2. berglundbloggar

  Och så sprang jag och klagade på underlaget i Påsksmällen…. 10cm DET är mycket!

  Härligt pass nu i efterhand kan jag tänka mig?

  Kör hårt så syns vi kanske på söndag!

 3. Coolt! Well done, Masse. Du gjorde ju helt rätt. Det skadar ju inte att prova nya grepp. Vissa testar att springa på myrar med bildäck i ett radband efter sig, andra springer backpass på icke plogade Högdalsbackar. Nice! 🙂

 4. Ja, det är inte utan att jag känner mig lite som Gunde…

 5. Snyggt jobbat! Disciplinerat! Just do it! önskar jag hade den disciplinen. Jag smög ned till löpbandet och körde en vanlig ”tisdagare” i värmen i stället. Det gav inte samma ”hero-känsla” direkt!

 6. Ju jäkligare det är desto bättre känns det i duschen…

 7. Absolut, där kommer martyr-känslan in i bilden! ”-Jag gjorde det trots all snö och elände! Inget kunde stoppa mig idag, jag led men jag grejade det! ” Det är en bra känsla även om passet i sig inte alltid blir det bästa är man nöjd!

 8. Mitt pass var tillochmed lyckat…. Rejält tryck i vader och baksida lår…

 9. Ännu bättre! 🙂

 10. Catarina (från TSM)

  Tycker det är både Gunde och Hero känsla när man kör sina backpass i Högdalsbacken oavsett underlag. Mycket starkt att du kunde göra ett så bra pass idag med all snö. Jag körde i en lite drygt 200m lång backe ( tveksamt om jag kan kalla den det i jämförelse med Högdalstoppen). Tog 60-66 sek upp och så fort man försökte trycka ifrån gled man 2 steg tillbaka. Efter 6 omgångar med svordomar, halka och motvind gav jag mig av hemåt igen. Löpsteget blev varken högt eller fint men det känns skönt att ha genomförst passet trots kung Bores ( tillfälliga hoppas jag) återtåg.

 11. Du är mer som Kayo tycker jag 😉
  Bra jobbat!

 12. Men det är inte helt fel, det heller 😉

 13. Catarina: stigningen på mitt avsnitt av vägen är bara ca 15m. Det är inte helt brant.

  Men om du gled tillbaka för varje steg så sprang du mycket längre än du tror 😉

  Och kul att du kommenterar nu! Att du läst länge vet jag ju!

 14. Gunde hit och Gunde dit. Varför inte lägga till ett ”r”. Ur en bok om denne Hägg hämtar jag:

  ”Jag sprang i orienteringsskor, långkalsonger och vindtäta byxor, tröja och vindtät jacka och på huvudet en mössa som jag fick dra ner långt över öronen. Jag sprang i djup snö cirka två och en halv kilometer på Kokkolaälvens is. snön var nog nästan en meter djup, men fram kom jag. Vägen tillbaka sprang jag efter järnvägen på sliprarna. Totalt blev det väl en femkilometersrunda”.

  Bortsett från orienteringsskorna, och löpningen på banvallen (förbjudet) kanske det vore något för vår vän Masse?

 15. Vikingahjälm och rimfrost i skägget kanske skulle passa? Starkt jobbat!

 16. Det är definitivt något för mig!

  Och nämnda älv har en evig plats i vår familjs själ.

 17. Du rockar 🙂

 18. I know! Som en värsta Elvis!

 19. Hur fungerar Elvis höftrörelser med löpning?

 20. Inte under själva löpningen men väl som alternativträning…

 21. sjungandes med mörk stämma och glimten i ögat?

 22. Och en läpp som rycker snett…

 23. Det här kan spåra ur…

 24. Jajamensan, fattas bara… och det är bara onsdag…

 25. Oh dear… 😀

 26. Vad drack du till lunch Masse, och varför fick inte jag smaka 😉

 27. Det vete fanken, vad det var i den…

 28. must have been something…?

 29. Catarina (från TSM)

  Tack :-).
  Det har blivit daglig rutin, läs behov, att gå in och läsa i din blogg.

  Blev inte så många extra steg i backen, jag la snabbt ner mina försök till att få upp lite fart och tryck i steget och då slutade jag glida bakåt.

  Jag tror inte att de allra brantaste backarna nödvändigtvis ger bästa träningen, i synnerhet inte om det är löpteknik man ska träna.
  Tror man får ut mer om man kör i en backe som är hanterbar, där man orkar och kan öva på ett bra steg och hållning istället för att bara ta sig upp.

  Så din 333m backe med 15 m stigning är ingen lek i mina ögon i alla fall :-).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s