Kontrollerat (fortfarande 18 dar kvar)

3*4*300m. Varje intervall skulle ta en minut. Med 45 sekunder vila mellan varje och 2minuter mellan var fjärde intervall. Jag trodde det skulle bli skitsvårt att hålla reda på. Men det är så fiffigt upplagt att efter 4st 300m intervall så är man tillbaka på samma ställe som man började. Då var det lätt att släppa tänkandet och bara springa.

Idag på Enskede IP är det någon slags evenemang för Hammarby friidrott. De riggade som bäst när jag kom dit och en massa vinthundar joggade runt banan. Jag sket i det och körde på. Ibland fick jag gå ut några banor för att ta mig förbi vinthundarna. Det störde inte mig nämnvärt. Jag tror inte heller att jag störde dem. Jag tror att de mest de tyckte det var märkligt med en spolformad figur i tajta kläder som sprang runt och lekte friidrottare.

Intervallen skulle ju som sagt ligga på straxt över en minut. Och mina  gick på 1:[03, 06, 05, 07, vila, 03, 06, 09, 10, vila, 04, 07, 10, 07]. Upplägget är så infernaliskt smart upplagt att man inte hinner komma ner i puls eller bli av med syra, tillräckligt under de 45 sek som den vanliga vila innebär, utan att man blir tvungen att ta en två minutare med jämna mellanrum. Den där Mäster Szalkai är en lurig rackare.

Det är 3km nästan exakt hemifrån mig och till Enskede IP. Det är nästan för bra för att vara sant… Uppvärmningen gick som en dans och gick med 5:25 tempo med 145 spm. Benen var rejält pigga och utan några krämpor. Den blåsa som har svidigt sedan KR kände jag av först mot slutet av intervallen. Perfekt…

Nedtrappningen blir således också 3km. Det står förvisso 2km i schemat. Men vad ska jag göra? Stanna och gå den sista kilometern? That a big waste of time!

27 svar till “Kontrollerat (fortfarande 18 dar kvar)

 1. Oj, så stabilt! Så snyggt! Och så imponerande 🙂
  Riktigt fina, jämna iterationer. Hatten av för dig. Skönt med pigga ben och en blåsa som bara sved liiite. Jag tror formen börjar toppas rejält nu 🙂

 2. Startnummer X

  Startnummer X, som visste verkar ha drabbats av överskott på energi, meddelar att även han kör någon sorts Skånsk-Ungersk 31/2h träningsprogram. Oftast blir löppassen fel, fel dag eller fel sammansättning, och intervallpass förpassas oftast till Stadsskogen i den Universitetsstadshåla på gränsen till Lappland där han framlever sina dagar. Dagens 3x4x300 m fick alltså bli 3x(4×75 dubbelsteg), vilket var och en förstår inte kan bli 300m, så långa steg tar ingen utom möjligen Christian Olsson, men de tog ca 1min att tillryggalägga och fick alltså duga. Under passet blev han dessutom ideligen frånsprungen av en 10-årig knatte som nötte någon sorts snabbdistans i spåret. Sammanfattningsvis kan sägas: Puls: ja, Tid: Nja, sträcka: t.o.r jobbet-löpspåret+3 varv i dito totalt kanske 81/2 km. Men liljekonvaljerna höll på att slå ut.

 3. Ojoj, låter som att toppformen är nära nu (eller 18 dagar bort)! 🙂

  Den där extra kilometern kanske var för oss som inte är lika löpbara? Hade jag ”bara” en blåsa skulle man vara hur glad som helst… 😉 Å andra sidan kan man ju vara glad för att man har två friska ben öht..

  Kör hårt!

 4. Ja, vet du! Det kändes speciellt i benen idag… Jag kände mig så jä*la stark. Det var riktigt skönt och jag hade ett bra driv. Så här har jag itne känt mig på år och dag känns det som…

  Jag är så jä*la nöjd…

 5. nr X: Välkommen hit! Det tog ett tag att knäcka skånsk-ungerska träningsprogrammet…

 6. Skönt – riktigt skönt!

 7. Snyggt sprunget! Läsning att bli glad av 🙂

 8. Tack! Det var löpning man blir glad av… 🙂

 9. Till Startnummer X:

  Efter att med viss möda ha förstått kommentaren, undrar jag: Varför springer han inte sina intervaller på Studenternas under kontrollerade former. Är det för långt dit, för att hinna göra en Bannister under lunchen? Varför just 75 dubbelsteg om han nu tror att ingen utom möjligen Olsson kan ta tvåmeterssteg? (Har han glömt Juantorenas jättekliv för att inte tala om Arthur Wints dito på sin tid).

 10. Efter att ha studerat vid ovan nämnda lärosäte vid vildmarkens gräns har jag en fråga. Stadsskogen? Är det parken som menas? Det är platt och perfekt för löpning. Men Studenternas borde väl vara bättre?

 11. Startnummer X

  Till Jumper:
  Att hinna till Studenternas under lunchen skulle nog gå bra, men detta hände sig under eftermiddagsfikat, alltså inte lika mycket tid till förfogande. 75 dubbelsteg visade sig ta precis en minut, därav denna mängd. Kanske 12×300 m Borzovsteg vore något att prova på? Kan förresten Jumper, eller någon annan, svara på om det är den kände sprintern Valerij Borzov som uppfunnit denna gångstil? Det var kanske med denna stil han vann 100 och 200m i München?

 12. Borzov stil var väl att starta med en hand på ryggen? Eller var det någon annan?

 13. Startnummer X

  Till Masse:
  Stadsskogen utbreder sig mellan Dag Hammarskjölds väg och villaslummen i Norby. Där finns flera trevliga löpslingor som man i och för sig efter ett antal år kan utan och innan. Stadsparken är platt men ganska liten och intervallöpning där skulle antagligen skrämma slag på promenerande barnvagnar och pensionärer. Studenternas idrottsplats är låst och jag har inte kommit på något bra sätt att smita in, men jag arbetar på saken. Bultsax kanske?

 14. Jaha… där borta. Jag tog ofta de vägarna när jag cyklade hem till Gottsunda…

 15. Startnummer X

  Ja, och det är fint så här på våren.

 16. En trevlig skog i staden. En stadsskog.

 17. På nedanstående video ser ”vinthunden” ut att både starta och springa normalt. Jag har också minne av någon som startade med ena armen i slagläge på ”färdiga”. Kanske var det Borzov senare i karriären? Han blev väl om jag minns rätt trea i Montreal. Kanske var det Naik Borzov (vem det nu är) som uppfann det obekväma steget, eller möjligen John Cleese.

 18. Det ovan nämnda steget, som eventuellt är uppkallat efter sovjetsprintern, har tidigare i denna blogg, och närstående bloggar, kallats för Molotovsteget.

  Eldfängt, jag vet!

 19. PS. Kanske säger han något på videon som rätar ut alla frågetecken, men den ”besk”, jag för tillfället sitter vid, saknar datorljud och jag kan inte ens se om han pratar engelska eller ryska.

 20. inget i ljudet avslöjar armpositionen. Och han pratar ryska med en engelsk dubbning…

 21. Tydligen helt normalt även 1976:

 22. Jag tror att vi lämnar handen-på-ryggen-frågan.

 23. Eftersom hela löparvärlden läser denna blogg borde här vara rätt plats att efterlysa svaret på frågan, vilket jag helt fräckt gör. När det gäller Borzovs starter minns man annars framför allt, att han alltid var snabb utan att någonsin tjuvstarta. ”Kontrollerat” var ordet.

 24. Min käre far kom inte heller ihåg vem handviftaren var. Men ahn nämnde att det var samtidigt som Hary hade världsrekordet. I så fall ska det ha varit på tidigt 60-tal.

 25. Härligt Masse att du känner dig lika stark som man ser att du är när du springer och modigt att dela IP med vinthundar.

 26. Äsch! Mod är vad den fege tar till, när han inte törs…

 27. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s