Kayano (16 dar kvar)

Kayano kan du vara själv, var Niklas kommentar när jag SMSat kodordet Kayano till honom. Kayano är japanska och betyder ordagrant översatt ”Jä*ligt skön sko”.

Hur kommer det sig att jag sitter nu och skriver allt detta… Jag har blivit sponsrad! Jo, det är sant!!! Mamma och Pappa har tyckt synd om mig att jag får antingen ont i benet eller blåsor av mina skor och har helt frivilligt erbjudit mig att sponsra mig… Utan att jag behövde tjata… Ärligt!

Tanken var att jag skulle ge mig av dit imorgon. Men tillfället gavs idag och jag tog den. På eftermiddagen på jobbet satte hantverkare igång och borrade hål i tak och golv för att dra nya rör. Det lät och dammade riktigt rejält, så jar packade ihop och gick, vid fyratiden. Jag hade faktiskt på känn att detta skulle ske och jag hade packat med mig min löparskor.

Väl på Runners Store började VM i skoprovning. Jag pronerar mer på vänster ben än höger. Skor som testades var Saucony, som jag ratade innan jag ens sprungit i dem. Sedan sprang jag i ett par New Balance. men det var något kosntigt med plösinfästningen som skar in i tår när jag böjde foten. Sedan var det Asics Foundations tur. Den var skön men kändes klumpig att springa i. GT 2130 är riktigt skön men gav inte riktigt det stödet som jag behövde. Jag tror att ytterligare ett par New balance testades. Därefter frågade jag lite försynt om utifall, eventuellt, möjligtvis kanske Adidas kanske skulle kunna ha en modell som kunde passa mig. Ut från lagret kom han då med ett par Asics Kayano. De satt som en smäck! Som hand i handske! Som gjutna på foten. Löptestet gav vid handen att den gav ett bra stöd. Inte helt perfekt stöd, men bra.

Under tiden som jag provade skorna blev jag fotograferad… Jo, inte utav filmkameran som filmar löpsteget, utan av en livs levande journalist där som gjorde ett repotage om Runners Store för en sportbutiksfacktidning. Jag hintade om att jag var minsann en bloggare och att jag alltså också skrev. Det är rätt många som läser min blogg, sa jag. Han greppade inte min hint om att skriva om den i tidningen… Han sa att alla tydligen skrev blogg nuförtiden och att snart skrev väl hans mamma en blogg också… Jag förstår nu varför killen harvar på en facktidning… Han skulle inte kunna identifiera en bra story om den hoppade upp och bet honom i ar*let… Det var tydligen inte skottat ända fram hos honom. 🙂

Jag som tycker att det är ganska saftigt med 1800:- för ett par skor. Nu betalade jag iochförsig bara 1620:- eftersom jag har klubbrabatt. Men tyvärr är det så att det är de dyraste skorna… Men det var också de som var de bästa skorna för mig idag. Det måste man kosta på sina ben.

Dagens pass skulle bli ett 8km långt pass med några vändor i en kortbacke. Görel-älsklingen var på möte och Adrian-9 var på fotbollsträning så jag gav mig iväg. När jag hade kommit 4km ringde gumman och hade inga nycklar med sig och hon frös och var trött. Jag fick korta ner passet och ta närmsta vägen hem för att släppa in henne, halvvägs hemma ringde nuvarande fotbollstränaren Douglas och berättade att han hade skickat hem Adrian-9 från träningen för att han uppträdde illa. Adrian-9 vill nu sluta spela fotboll i HAIS och börja spela i Enskede. En mytbildning finns bland killarna om att den klubben aldrig förlorar.

När jag hade hittat Adrian-9 gick vi hem. Jag hade då inte sprungit mer än drygt 5km. Jag släppte in dem och fortsatte för att göra några kortbackar. Det blev två. Jag saknade inspiration och jag behövde gå på toa. Totalt blev det 7,7km löpning. Det var ett dåligt pass. Men det var med de nya skorna och de var precis lika sköna som det japanska namnet antyder. Det fanns en antydan till att det skavde lite på en gammal blåsa. Det kommer säkert att gå över. Blåsan måste läka klart först och skorna mjukas upp… Men det känns som om jag idag har inlett en ny kärlekshistoria, med ett par nya löparskor. Och jag hoppas att jag inte blir sviken av dem… Please don’t let me down!

35 svar till “Kayano (16 dar kvar)

 1. Grattis Masse. Fatar inte hur journalisten kunde missa dig. Pärlor till svin hade det varit om han fått upp ögonen för denna fantastiska blogg.

 2. Det är hans förlust… 🙂

 3. De är nästan de dyrasta skorna… köp ett par Kinsei och du får punga ut med 400 spänn till, klubbrabatten exkluderad. Det får man för övrigt betala för Sauconys värstingar också. Kayano verkar vara ett bra val för övrigt, har nog aldrig hört någon som köpt dem (och pronerar) klaga. Hoppas de är snabba på maran! 🙂

 4. Men jag har å andra sidan inte hört någon som sprungit i ett par Kinsei… Som förövrigt lär betyda ”jä*ligt dyr sko” 🙂

  Jag hoppas också att de är snabba på maran… 🙂

 5. Har samma uppfattning som Puma angående Kayanos. Har aldrig hört att någon som köpt ett par har varit missnöjda, utan snarare tvärtom. Det är nästan så att folk med nyinöpta Kayanos får nåt religiöst i blicken/rösten då de uttalar sig om sina nya skor.

  Kan bara gratulera till köpet och hoppas att de kommer att serva dig väl under kommande lopp och träningspass!

  Kul story med Mr Clueless sportfackstidningsreporter 🙂

 6. Men visst är det skönt att försäljaren inte lyssnade på mina Adidasfrågor utan kom med ett par Kayano…

  Köpa skor på Runners Store är som när den unge Harry Potter köpte sin trollstav hos mr Olivander… Störtskönt!

 7. Jag gick in dit för att jag var på jakt efter ett hopprep för några veckor sedan.. gissa om jag hade ett par pjuck i kassen ändå när jag stegade ut. De var på vippen att de också lyckades kränga på mej Alpinas nya sommar-längdpjäxor (för rullskidåkning.. men den som vill kan ju testa ett Vasalopp i dom. Mora lasarett fixar amputationen, sedan kommer man inte ha några problem med blåsor på tårna nåt mer).

  Hopprepet.. nä, det fick jag gå till Stadium för att tjacka.

 8. Men jag ger mig att de skulle kunna kränga hopprep också och säga att man blir snabbare av att hoppa hopprep…

 9. Nej, de hade inte hopprep. Jag frågade, och svaret blev typ: nej vi är en löpbutik (och längd/rullskidor)

  De tycker tydligen inte att det är relevant träning för löpare.. men fatta vad grym träning det är för vaderna..

  Så det är kanske inte helt skottat ända fram på RS heller (i den mån den någonsin snöar på Vasagatan)

 10. Åh, jag älskar mina Kayanos! De är underbara 🙂 Är helt övertygad om att det eventuella skavet på din blåsa bara är en tillfällighet. Även om de är de näst dyraste skorna så är de värda vartenda öre och du är värd sponsringen! 🙂

  Dum journalist att missa en av löparvärldens härligaste bloggar… Stupid is that stupid does!

 11. 1800 för ett par skor är faktiskt rätt mycket pengar (även om du nu fick rabatt).
  Är planen att köra dem på maran?

 12. Julafton 😀

 13. Niklas Nilsson

  Det som verkligen får en att börja fundera är att samma sko betingar GBP75 hos startfitness.co.uk

  Så när kommer sportbutikerna i Svedala att börja i) anpassa sina prisnivåer till de som gäller för parallellimport, och b) börja erbjuda skopassning för 199.- för att differentiera sig från Team Sportia?

  Servicen som ges i butik är ju rätt fantastisk emellanåt, men på webbutiken så ligger ju alla på samma servicenivå och konkurrerar endast med priset. Hur skall specialbutiken göra då?

  Det är en story som fackbutiksreportern borde gräva i…

 14. Jag ska också köpa nya skor..! Men bävar inför alla utgifter. Den som säger att löpning är en sport som inte kostar pengar fetljuger!

 15. DP: Men någonstans måste de dra gränsen.

  Karin: Jag är också övertygad om att det är en tillfällighet. Det var en blåsa från helgen som blossade upp…

  Dunceor: Japp, jag kör med dem på maran. Men först ett långpass i helgen. Ett varv runt marabanan.

  Berglund: Jajamensan!

  Nilsson: Jag vet! Det är sjukt mycket billigare. Jag vill inte ens räkna ut vad man skulle tjäna på att beställa dem på nätet. Men då får man inte med sig dem hem…

  Jane: Om du inte har brådska med nya skor. Köp från England. Det är billigare från USA, men eftersom det är utanför EU så kan det bli tull och sånt. Det TROR jag man slipper från England…

 16. medeldist

  Trög journalist. Känner igen det där med RS. Man ska gå dit och ”bara kolla lite” men kommer ut med en ny sko lika förbannat. Fast jag gillar ju lätta skor mest och då kostar de sällan mer än en tusenlapp.

 17. Jag har ibland åkt till Löplabbet och tittat på Kayanos med drömmande blick. Men de är lite fööör fina och fööör bra… Vågar inte prova dem för det kan ju hända att jag beter mig som en trotsig treåring och lägger mig ner och skriker ”Vill ha – vill ha – vill ha!!!” och vägrar ta dem av mig.

  Jag kanske börjar panta burkar och skramlar ihop till ett par till Berlin Maraton – jag pronerar bara på högerfoten så det kanske skulle funka.

 18. Jag önskar att jag skulle kunna ha lätta skor. Men det går inte. Jag är för tung och skulle trampa igenom dem direkt och att de lätta skorna är neutrala.

  Jag köpte mina skor ”på öppet köp” så jag får bestämma mig hemma om jag vill ha dem… Men det gick snabbt…

 19. Även om jag tycker om mina tunga NB också så är det mina lätta skor som är mina ögonstenar.
  Om man bara ändrar steget så tror jag inte det gör så mycket om man är tung.
  Jag hoppas verkligen att RS inte säljer slut på alla sina skor under maran-helgen, jag vill också köpa skor!

 20. Jo, tyngden är ett litet problem. Men det handlar om att jag pronerar för mycket för att kunna springa i neutrala skor…

  De hade ganska många skor kvar… 🙂

 21. Fast de (lite diffust sådär) säger att man kan träna bort pronering. Pronering beror väl på att fotmusklerna inte orkar hålla foten rak och kör man styrketräning för foten borde proneringen bli mindre. Eller är jag helt ute och seglar nu?

 22. troligen inte… det är värt att undersöka… Jag tror att det har med min tyngd att göra. Om jag går ner i vikt och tränar upp fotmusklerna och går i fotriktiga skor till vardags så kan det säkert bli bättre.

 23. De 140-grammare jag köpte då RS inte hade hopprep håller för 86 pannor iaf.
  Men jag har dom bara till tävling (bara kört KRHM än så länge). På träning har jag kört upp till 36km asfalt med andra lättviktare (Hyperspeed 2). 6,195 till känndes helt görbart.
  Det kräver lite av vaderna, så sådana borde säljas i paket ihop med ett hopprep. Synd att man måste gå till olika affärer för dessa två produktkategorier.

  Och för att tjacka en snöskyffel får man väl gå till classe..

 24. Jepp hopprep och tunga excentriska tåhävningar två gånger om dagen ger glada och starka vader. Dessutom springer man lättare.

 25. Jo, jag såg dem. Med avundsjuka…

  Tänkte faktiskt att jag skulle köpa ett par DS trainer till kvalitetspassen….

 26. Att baxa 86kg 4 varv runt Riddarfjärden och Gamla Stan i tunna racers, med bibehållet steg så att det inte känns nåt i hälarna, DET är ett kvalitetspass.
  Däremot att strutta runt en bollplan i nå pjuck som japsen har utvecklat för att kränga till feta jänkare att ha när de puttar en kundvagn på Walmart… det är.. tja..
  (du kan ju moderera det här inlägget om behov…)

 27. Sen är det där med framfotslöpning och pronation. Jag pronerar också när jag landar på hälen men det ser mer ut som jag supinerar när jag landar på framfoten.
  Jag har slarvat med mina tåhävningar på senaste. Kanske dags att köpa hopprep också.

 28. Tror faktiskt inte pronation har med vikt att göra… men det kan tränas upp! Grabben, som är helt klart underviktig (smidigt om man är löpare) pronerade mycket när han var ung, köpte ”rätt” skor och pronerar mycket mindre nu. Bara ett exempel – och detta med hjälp av skor och inga övningar. Men övningar borde ju hjälpa, låter logiskt.

 29. Min chef har helt tränat bort sin pronation också. Det handlar antagligen om styrka och även att kroppen rätar upp sig och känner efter vad som är rätt.

  Jag tror inte min pronation gör så mycket nu när jag kör framfotslöpning ändå. Eller jag hoppas det =)

 30. Det som jag tror har med vikten att göra är att det blir rejält mycket större beslastning på muskler och senor i foten vristen än om man är lätt. Om man går ner i vikt minskar belastningen och kroppen orkar stå emot beslastningen på ett annat sätt.

  DP: vaddå? har du inget förtroende för japansk kvalité?

 31. Jodå, jag bara önskar de släppte de fräsiga versioner som finns i Japan här i Sverige också. Man kanske borde scamma åt sig en resa till Japan via jobb och köpa skor =D

  Det finns ju helt klart ett samband mellan vikt och pronation men inte mellan pronation och vikt. I princip alla löpare som är lite tyngre pronerar.

 32. Nej, det är svårt att bli tyngre bara för att man börjar pronera. 🙂

 33. Nu var det väl inte kvalitén på produkten vi diskuterade, utan vad som är ”kvalitet” i träningen (?)
  Anyway lustigt att du frågar.
  Jag representerar nämligen det Japanska kemiföretag som producerar det gummimaterial som används i mellansulan på de Asics som har logotypen ”Solyte” på sidan. Dvs många av toppmodellerna. Både tjocka och tunna.
  Här i Norden har vi ju ingen sportskoindustri, så jag säljer materialet till andra branscher. Främst fordonsindustrin, där det används för att plastdetaljer inte ska bli spröda och slittras vid en krock eller i kyla. 800 ton sånt gummi importerade jag förra året. Hade kunnat räcka till många Kayanos.

 34. Jag vet… Det var därför jag medveten vinklade frågan om japansk kvalité 😉

 35. Aha.. sådan info sprids i bloggosfären.
  Edit till förra inlägget: Hade räckt till ännu fler Piranha SP
  (som också har solyte-sula)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s