Diskussion: Långsiktighet

Jag har tidigare varit inne på frågan och funderat på att träna mer långsiktigt och inte bara inför nästa lopp. Berglund är inne på det i dagens blogginlägg.

Vad säger ni? Har ni långsiktiga planer och i så fall, har ni en långsiktig träningsplan också? Vore spännande vad Linnéanerna tycker?

Give me inspiration!

16 svar till “Diskussion: Långsiktighet

 1. 2009 är så långt jag planerar men då ska också mycket hända innan dess. Vad gäller löpningen har jag ett antal standardlopp under året

  i) Marathon
  ii) Midnattsloppet
  iii) Stockholm Halvmarathon
  iv) Lidingöloppet

  Eftersom sträckorna och underlaget variera mycket försöker jag modifiera träningen lite inför varje lopp. Inför 2009 kommer jag dessutom ge mig på Ironman i Kalmar i slutet av juli. Det innebär att jag kommer blanda upp träningen med simning (redan börjat) och cykel (kommer successivt fasas in under sommaren).
  Kommer kanske testa någon kort-tria, t ex den på Lidingö slutet av augusti, redan i år för att få erfarenhet.

  Det ska bli intressant och se vad det får för effekter på löpningen om jag ändrar träningsmixen.

  Mot hösten 2009 kommer så årets förmodade emotionella höjdpunkt med New York Marathon 1 november. Förhoppningsvis är jag då så pass vältränad att jag kan njuta av hela loppet och ändå springa på en anständig tid.

 2. Jag har ju en tioårsplan, och den känns som ett starkt stöd. Annars blir det så lätt att man hamnar i den där ”allt nu”-känslan, med skador, besvikelser och tråkigheter i släptång. Så min löpträning går ut på att öka tävlingsdistansen med en halvmara om året, och samtidigt bli snabbare och starkare förstås. I fjol var det millopp och halvmara som gällde, i år är det marathon och kanske halvmara och första 50K-ultran, dock har jag strukit det där med millopp. 2009 blir det nog bara marathon och därutöver.

 3. Som namnet antyder är ju mitt långsiktiga mål att bli bättre på främst kortare sträckor, eftersom det alltid varit ”min grej”. På kort sikt handlar det mest om att få till regelbunden, skadefri träning. Marathon och liknande får vänta något eller några år tror jag. Halvmarathon kan det nog dock bli ganska snart, är lite sugen på Sthlm halvmarathon.

 4. Jag har en långsiktigplan men jag är inte så bra på att följa den. Men jag har lite planer för resten av året nu med mer långpass och mer kvalite och sen efter maran i höst så ska det bli enbart Maffe-tempo i två månader för bygga distans i lugn och ro.

  Långsiktighet är ett måste, annars lär man åka på skador och motivationsbrist.

 5. Jag ska in på Lidingöloppets 100-bästa-lista före 40. Sedan tänkte jag bli bättre.

 6. Jag är inte så jättebra på att sätta upp långsiktiga mål… Dock är målet för i år att göra två marathon till så jag når 10 marathon på drygt 4 år. Under 2009 tänker jag, om jag får vara skadefri, göra ultraloppsdebut och kanske, kanske, kanske ska jag våga mig på att göra en klassiker innan jag fyller 35 (kan inte skriva 30, för då måste jag göra det snart ju). Lite andra planer finns, men de behåller jag för mig själv än så länge…

 7. Hmm, lyckades radera inledningen till min kommentar, den kommer här:
  Jag tränar först och främst för att jag mår bra av det både fysiskt och mentalt. Det är mitt övergripande mål. Sedan vill jag förbättra mig själv, såklart.

 8. Johan hade en 30-årsplan åt jumper, som skulle förvandla honom från en maratongröngöling till en maratonräv. Jumper tyckte det lät lite jobbigt utan rollator (som väl inte är tillåten). Själv talar han om att klara gubbdrömmilen, en engelsk mil på 7 minuter, som Bush d.y. och riksbankschefen Stefan Ingves. Jumpers planeringshorrisont ligger annars ungefär en vecka bort eller två. Han vilar från all löpning tills hälsenan känns helt bra. Sedan ger det sig.

 9. Rekommendrerar dig, och givetvis alla andra, till att läsa Höjdhoppare av bla. Stefan Holm. En lättläst pocketbok där man förundas över hur ett VM eller EM bara kan vara steg mot OS.

  Tydliga, mätbara och anpassningsbara mål ska man ha… tycker jag 😉

 10. Jag inspirerades av berglunds ”GE” – ”ALLT” på vänster resp högersko. Hade dock inte funkat för mej för jag måste hålla upp blicken annars tappar jag steget (”titta” – ”inte”, i sådant fall).
  Men på rullskidor kan det va ok att titta så jag ska klura ut nåt inspirerande att sätta framför bindningarna som får mej att tänka långsiktigt. Kanske karva bort en flisa av målportalen i Mora och gaffa fast på rullisarna (?)

 11. Haha, kul att kunna inspirera någon 😉

  Anledningen att jag satte de på skorna och inte skrev orden på händerna är att när det går tungt har man(jag) en tendens att sänka blicken och tejpen kan vara en bra påminnelse att ta till då och då 🙂

 12. Jag älskar planer, och delar gärna med mig…

  2008:
  * Kungsholmen Halvmaraton – klå syskonen: check
  * Stockholm Marathon 31 maj: 3:52 – check/miss på 12 minuter
  * Gå med i TShM: check
  * Stockholmhalvmaraton 6 sept: 1:40
  * Berlin Marathon 28 sept: 3:39

  Fortsätta träna med IF Linnéa, bli en stabil löpare…

  Långsiktigt mål:
  * Milen runt 45 minuter
  * Placera mig bland de 200 främsta damerna på Sthlm maraton
  * Köra tusingar minst 3 ggr/månad
  * Springa 1-2 maraton per år
  * Pröva en ultra…

 13. oj! Glömde det viktigaste….!!!!

  * Köpa minst 3 par löparskor per säsong (och jag får själv välja indelning och längd på säsongen)

 14. 3 par per säsong? Det var inte mycket 😛

 15. Dunceor: viskning: (En säsong kan vara 4 veckor…)

 16. Vid den här tiden förra året anmälde jag mig till Stockholm Marathon. Detta var målet med min träning under hela förra året och fram till 31:a maj i år. Nu är maran över och jag har slappnat av lite, dock utan att trappa ner för mycket på träningen.
  Mitt mål nu är nog att slå kilometertiden på milen som jag hade på Blodomloppet i augusti förra året. (5,06min/km) men sthlm maraton 2009 ligger och lurar nånstans i bakhuvudet. Jag vill väldigt gärna komma under fyra timmar.
  Detta låter sig bara göras om jag lägger in fler långpass och även intervaller(har ännu inte förstått hur man ska gå till väga med dessa).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s