Sweet spot

Tennisspelare och golfare söker med ljus och lykta efter den bollträff som ger en lyckokänsla. När det inte känns att man träffar bollen. Den perfekta träffen.

Tills igår kväll trodde jag i min enfald att denna känsla endast återfinns i bollsporter. Men så gav jag mig ut på min löprunda. Det var 8 lugna kilometer som stod på schemat. Och mot slutet av rundan hittade jag löpningens sweet spot. Under den sista kilometern föll alla löptekniska element på plats och löpsteget blev lättare. Kroppen blev avlappnad, farten gick upp och pulsen gick ner. Det var lätt att springa. 

Jag har tidigare känt av den känslan under kortare sträckor. Men nu kunde jag förlänga känslan under en längre period och memorera känslan. Jag tror nämligen (möjligtvis i min enfald) att jag kan återskapa den känslan, den tekniken. Det var underbart. 

En möjlig förklaring till att jag nådde löparnirvana kan vara att jag helt enkelt är i bra form. Kanske bättre än jag varit på en lång tid. Det kanske inte har med min fysiska form att göra, så mycket som att mitt löp-psyke är i toppform. Jag tycker nu att det är riktigt roligt igen. Och jag är sjukt motiverad. Det har jag nog inte känt sen tidigt i våras tror jag. Om ens då? Jag måste läsa mina gamla blogginlägg för att se om jag kan utläsa mitt löp-psyke i dem. Passet i övrigt var min vanliga runda med 5:08min/km med 156spm i snitt.

Ikväll blir det kortintervaller. Tyvärr inte med IF Linnéa. Det hinner jag inte. Det är mycket att göra imorgon inför Helsingborgsresan. But I just have to find my sweet spot again.

31 svar till “Sweet spot

 1. Jag vill också uppleva sweet spot ! (avis) :-\

 2. Efter 13mil i helgen så kommer du att känna så mycket mer än en sweet spot.

 3. Om ni är i HBG redan från fredagen så har jag möjlighet att köra tidigt lördag eller sent söndag om det önskas? Jag ska iväg kl 12 på lördagen men jag hade själv tänkt springa en lugn mil på lördagmorgon. Intressant?

 4. hmmm… Vi ska ut och segla på lördagsförmiddagen. Och vi åker hem efter dopet på söndagen. Annars hade det varit intressant… Det vill sig inte riktigt för våra planer… 😦

 5. Ja, det blir förmodligen en ”nära-döden-upplevelse” snarare än en sweet spo! 🙂

 6. Det var ju synd. Jaja det kommer kanske fler gånger =)

 7. Johan: Ja, jag vet inte riktigt vad du tänkte på när du anmälde dig…

  Dunceor: Jo, definitivt…

 8. Är man dum i huvudet ska man ha ett helvete!
  Det värsta är att jag ser fram emot det!! 🙂

 9. Kanske ett skönt avbrott från senaste veckans hysteri…

 10. Jo tack, den har man ju blivit varse. Tur att man inte jobbar på en isländsk bank. Det är bara att lägga sig ned i fosterställning och hålla tummarna för att stormen reder ut sig. Ser ju lite bättre ut idag i alla fall (åtminstone än så länge…)

 11. Jo, Niklas känner en islandsbankanställd…

 12. Snöriporna flaxar vilt i löparbloggosfären för närvarande!!

  Men vad är det för äventyr Johan ska ut på?

 13. Hade Johan haft en egen blogg så skulle han kunna skriva om hur han ska springa 13mil på 3 dagar. Men nu har han inte det, så vi andra får leva i ovisshet om vad han ska göra.

 14. Oj då, värre än SUM. Var? Varför?

 15. Ovisshet… Men det blir ingen jä*la snöripa-resa. Så mycket vet jag.

 16. Jumper: För att se om jag kan förstås! Det finns väl inget bättre sätt att tillbringa tre härliga höstdagar i kuperad terräng! (eller jo…det kanske det finns)

 17. Tre härliga höstdagar i en tempererad säng, kanske…

 18. Masse – you got it! Prercis den känslan fick jag på Berlin Marathon – allt kändes lätt, kroppen gjorde det huvudet sa till den. Stundom sprang jag bara och log – det var knark i mängder.

  Jag hoppas innerligt att du får ta med dig ditt löparnirvana till Åland och köra på samma sätt!

 19. 😀 låter onekligen skönare!

  Vi får se om jag får till en reseskildring av eländet och misären!

 20. Mia: Det är väl den känslan såna människor som Karin och Allan känner jämt. 🙂

  Johan: Skicka den i ett mejl till mig så publicerar jag…

 21. It’s a deal Masse!

 22. Är det en hemlighet var eländet och misären ska äga rum? I så fall får jag ge mig till tåls.

 23. Förmodligen känner Karin och Allan så jämt. Därför tillåter vi dem att vara lite griniga och nere de få gånger de känner löpningen som en kamp (läs: Som vi gör varenda gång…) och vi känner oss som Allan och Karin när det är nirvana.

  Åh – ljuvliga tanke: Tänk att få vara Allan eller Karin på ett lopp! Härligt.

 24. Johan: Deal!

  Jumper: Enligt ryktet någonstans västerut.

  Mia: Ja om Catti fått vara Clarence så borde vi få vara Allan och Karin… Inte mer än rätt…

 25. Håller helt med! Någon rättvisa måste väl finnas! För det kan väl inte hänga ihop med att de tränar bättre??

  Jumper: Jag kommer att springa mellan Göteborg och Ulricehamn under tre dagar via Vildmarksleden, Knalleleden och Sjuhäradsleden.

 26. Näää… det hänger ihop med att de började springa för flera år sedan och jag började för två år sen. Mina ben är inte anpassade än.

 27. Wow, Johan !!!

 28. Jag håller med! Allan höll på och gnällde om lite ont i benet i våras. Jag menar – det var ju inte ens av helt, utan bara en liten spricka.

  Pjosk!

 29. Jag trodde det var Clarence som fick vara Catti.

  Men tänk vad skoj om vi skulle göra ett sånt där byte som man bara kan göra på film… vi står i startfållorna allihopa på Stockholm Marathon nästa år. Från en klarblå himmel slår blixten ner i våra puls/Gps-klockor och vi byter löparkapacitet med varandra.

  Du joggar in på 2:48:19 och klappar in mig på 3:13:13. Karin kommer förvirrad in på 3:46:11 och Allan har krampaktigt tagit rygg på Karin och kommer in på 3:46:15.

 30. Från det ena till det andra:
  ”Ja må du leva, ja må du leva, ja må du leva uti hundrade år! Ja, visst ska du leva, ja visst ska du leva, ja visst ska du leva uti hundrade åååååååår” 😀
  Megastort grattis på födelsedagen, Masse!!

 31. Han leve,,,
  HIPP HIPP HURRA HURRA HURRA HURRA

  GRATTIS VÄRLDENS BÄSTA MASSE 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s