Kostlära

Idag har jag lärt mig en sak om kosten. Ät inte potatisbullar, blodpudding och lingonsylt, direkt innan du ger dig ut på en löptur. Ingen SOS och inte ens nära. Men ett knip i magen hela vägen. Alla åtta komma tre kilometrarna. Cirka en kilometer hemifrån finns en fin lite backe som är lagom upplyst och bra lutning och lagom lång för ett löpskolningspass. Det blev höga knän, rumpsparkar och mångsteg innan jag fortsatte hem.

Hemma i trapphuset gjorde jag tåhäven. Inne i lägenheten, på Görel-älsklingens pilatesmatta, (när slutar det vara hennes pilatesmatta och börjar bli min löpstyrkematta?) utfördes rygglyft, diagonala situps, rumplyft, Hitlers hund, knäböj och Molotov-steg. Efter det en dusch med lämplig stretchning. Fantastiskt skönt! Och ett kryss i snedstegsutmaningen. (och två halva i minnet)

Nu har jag en deg som står på jäsning som snart ska bakas ut. Ett rågsiktsbröd med krossade linfrön i. Jag har hört att krossade linfrön ska vara extra nyttigt. Jag hade gärna haft i lite solroskärnor, men de var slut. Någon hade okynnesätit upp dem… 🙂 They eat everything they can find…

30 svar till “Kostlära

 1. Låter som ett bra pass, men jag undrar vad Molotov-steg är för något?

 2. Molotov-steg. Även kallat Borzov-steg. Även kallat utfallssteg… Molotovsteget är ett gammalt internskämt på tvillingbloggarna…

  Snart kommer troligen en lång utläggning från Jumper om Borzovsteget… 🙂

 3. Sjukt gott bröd!

  Sjukt illa för viktminskningsprojektet att smälla i sig ett gäng mackor så här sent på kvällen. Men vilken lycka!

 4. Jag är ledsen, Masse, men beträffande Borzovsteget har jag inte blivit klokare sedan det senast diskuterades på denna blogg. Jag vill minnas att det den gången var Startnimmer X, som ställde frågan vid ett av sina få besök här. Jag tror inte heller att vi fick svar på frågan, vilken sprinter det var, som lyfte ena armen bakåt i slagläge på ”färdiga”.

  Snitsaren är för närvarande upptagen av 1950-talets friidrott i Kungliga Bibliotekets arkiv och Butlern svarar torrt som butlern i ”Återstoden av dagen”:

  “Jag beklagar, herrn, men jag kan tyvärr inte stå till tjänst i denna fråga”, fast på engelska.

 5. Något så gott kan inte vara dåligt. Skållade du delar av ingredienserna också?

 6. Jag är djupt impad av alla våra ”ungars” intresse och färdigheter i köket. Jag undrar var dom generna kommer ifrån?Go on cooking!

 7. Ja, bröd är mums! Men det är inte därför jag skriver denna kommentar.

  Jag minns att Masse förra året var aktiv på löparforum i gissningstävlingen kring sista anmälningsdag till Stockholm Marathon, om han inte rent av var med och drog igång leken. Nu har signaturen ”Per” ordnat samma trevliga tävling, men men signaturen MGK lyser med sin frånvaro.

 8. Krossade linfrön är jättenyttigt. En massa omega-3 i om jag inte missminner mig, bara det gör att det knappast kan vara skadligt att äta några mackor på kvällskvisten. 🙂

 9. Mamma: Generna kommer ju från dig… Eller så har Pappa dolda talanger? 🙂

  Jumper: Jag drar mig tillbaka obesegrad… Nää, jag har lämnat Puls. Det är alldeles för mycket klubben för inbördes befruktan. Dessutom har jag inte följt trenden iår. Men jag tror att det blir några dagar tidigare än förra året. Säg den 2/12… Men har för få mätpunkter för en tillförlitlig prognos.

  Karin: Sant! Omega-3 är nyttigt som tusan.

 10. Japp! Men jag läste just detta: ”Tänk på att inte äta för mycket hela eller krossade linfrön eftersom att de innehåller vätecyanid som kan orsaka skador på nervsystemet”. Frågan är då: hur mycket är för mycket? Kan man skylla spattig löpning på överkonsumtion av linfrön? 😉

 11. Man har sett många löpare som mycket väl skulle kunna ha drabbats av nervskador.

  Men iochmed ett de rekommenderar en matsked linfrön om dagen så är det inte speciellt skadligt skulle jag tro.

 12. Det tror jag inte heller… men det var en ganska kul varning tycker jag 🙂

 13. Allt mat är farlig i fel doser… Tydligen kan man bli full på lättmjölk. Men man måste dricka 500liter för att känna av det…

 14. 500 liter?! Då har man nog dött av övervätskning innan…

 15. Jo, troligtvis är det därför man inte går ut med den varningen.

 16. När det gäller omega-3 i linfrön, rör det sig om fettsyran ALA (alfalinolensyra) och inte de nyttigare fiskfettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra). ALA kan dock till en del omvandlas i kroppen till de andra fettsyrorna, men det är oklart hur stor del.

  Beträffande cyanväte, säger livsmedelsverket högst 1-2 matskedar linfrö om dan.

 17. ”Klubben för inbördes befruktan”? Ha ha ha, det låter som löparbloggosfären.

 18. Jasså? Vet du något som inte jag vet? 😉

  Jo! Vi är ganska insnöade här också…

 19. Vet om och vet om? Jag säger inget, så har jag ingenting sagt!

 20. Det är en bra taktik… Hear no evil, see no evil, speak no evil…

 21. Jag saknar det svenska urvalet av skoj ingredienser till matbröd… Havrekross och annat mumsigt vet inte britterna vad det är 😦

  Hur länge måste man överdosera linfröna för att bli spattig förresten? Typ 3 matskedar i nån vecka, eller? De är ju bra till (/för/mot)så mycket de små liven.

 22. Du får väl starta en importfima… Eller åkt ut till IKEA och handla…

 23. Men solroskärnor är ju hur gott som helst! =)

 24. Hej och välkommen hit Cicci!

  Det är verkligen hur gott som helst med solroskärnor. Jag är rädd att det är jag som satt i mig hela påsen. OCH alla pumpakärnor.

 25. Jag vill be om ursäkt för att jag snott din tävling. Den 10/12 2007 skrevdu på puls.se i tråden Atockholm 2008: ”Vi får väl ta upp gissningsleken till nästa år Men då kan vi bjuda in fler personer där var och en får gissa på ett datum… Jag gissar redan nu på 26 januari.” Ska jag betrakta det som en gissning?

 26. Välkommen hit Per!
  Nej, det är ingen fara. Det är bara kul att du tog upp stafettpinnen som jag sjabblade bort.

  Om jag har gissat på den 26/1 så får jag stå mitt kast. Men det inser jag är lite väl långt fram i tiden.

 27. Görel-älsklingen

  …nu kan jag inte hålla tyst längre, hoppas du inte blir sur på mig nu… måste erkänna att;

  Nej, det var inte du som åt upp alla pumpakärnorna… tyckte de var riktigt räliga så jag slängde dem 8)

 28. Men de var ju jättegoda älskling… 🙂

 29. Springpöjken

  Angående lin så har jag hört att lin gärna tar upp tungmetall från backen. Att stoppa i sig växter med tungmetall i (även om mängden är låg) tror jag är direkt ohälsosamt i längden.

  Tänkte bara tipsa om det. Tack för en trevlig blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s